7. FÖRENINGSSTÄMMAN

Kursmaterial: Transaktionsanalys (TA) i kommunikation

1. Introduktion till TA-modellen

Transaktionsanalys (TA) är en teori om personlighet och kommunikation som används för att förstå interaktioner mellan individer. Den hjälper oss att bli medvetna om hur vi kommunicerar och hur våra olika “jagtillstånd” påverkar våra relationer.

Mål med kursen

  • Förstå grunderna i TA-modellen
  • Identifiera de tre jagtillstånden: Förälder, Vuxen och Barn
  • Analysera olika typer av transaktioner och deras påverkan på kommunikationen
  • Lära sig praktiska tillämpningar för bättre kommunikation i vardagen och arbetslivet

2. TA-modellens grunder: De tre Jagtillstånden

2.1 Förälder

Detta tillstånd representerar normer, regler och värderingar som vi har fått från våra föräldrar eller andra auktoriteter. Här finns två varianter:

  • Omsorgsfull Förälder: Visar stöd, omtanke och beskydd.
  • Kritisk Förälder: Är dömande och kontrollerande.

2.2 Vuxen

Detta är det rationella och logiska jagtillståndet. Vuxen handlar om att analysera situationer objektivt, utan att påverkas av känslor eller förutfattade meningar.

2.3 Barn

Detta tillstånd representerar våra känslomässiga och spontana reaktioner, som vi ofta har med oss från barndomen. Här finns två varianter:

  • Naturligt Barn: Känslosam, spontan, lekfull.
  • Anpassat Barn: Underkastar sig eller revolterar mot auktoriteter.

3. Kommunikation och Transaktioner

3.1 Komplementära transaktioner

I en komplementär transaktion svarar mottagaren på ett sätt som förväntas av sändaren. Exempel: Om en person agerar från sitt Föräldrajag och den andra svarar från sitt Barnjag, är kommunikationen komplementär.

3.2 Korskörande transaktioner

En korskörande transaktion inträffar när den andra personen inte svarar från det jagtillstånd som förväntas, vilket ofta leder till missförstånd eller konflikter. Exempel: En person agerar från sitt Föräldrajag, men den andra svarar från sitt Vuxenjag istället för sitt Barnjag.

3.3 Dolda transaktioner

Dolda transaktioner sker när en person använder ett jagtillstånd utåt, men egentligen kommunicerar från ett annat. Detta kan skapa manipulation eller förvirring. Exempel: Någon kan tala på ett vuxet sätt, men ha dolda motiv från sitt Barnjag.

4. Användning av TA i praktiken

4.1 Analysera samtal

Lär dig att analysera vardagliga samtal för att identifiera vilka jagtillstånd som används av dig själv och andra. Detta gör det lättare att förstå var missförstånd uppstår och hur man kan anpassa sin kommunikation.

4.2 Förbättra relationer

Genom att vara medveten om ditt eget jagtillstånd kan du påverka hur du reagerar på andra, och därigenom förbättra dina relationer både privat och professionellt. Målet är ofta att hålla sig i Vuxenjaget, där logik och rationella beslut dominerar.

4.3 Konflikthantering

Konflikter kan ofta uppstå när människor fastnar i Föräldrajaget eller Barnjaget. Genom att aktivt välja att svara från Vuxenjaget kan man bryta negativa transaktionsmönster och hitta lösningar.

5. Övningar och Reflektioner

5.1 Rollspel

I små grupper, spela upp olika situationer där olika jagtillstånd är aktiva. Identifiera vilka jagtillstånd som används, och diskutera hur kommunikationen kan förändras genom att växla till Vuxenjaget.

5.2 Daglig reflektion

Uppmuntra deltagarna att reflektera över sin egen kommunikation dagligen. Vilka jagtillstånd använde de? Hur påverkade det deras relationer och resultat?


6. Sammanfattning och avslutning

TA-modellen är ett kraftfullt verktyg för att förstå och förbättra kommunikationen. Genom att identifiera och reflektera över våra jagtillstånd kan vi utveckla mer effektiva och konstruktiva sätt att interagera med andra.

Litteratur och vidare läsning

  • Berne, Eric. Games People Play: The Psychology of Human Relationships
  • Harris, Thomas A. I’m OK – You’re OK

Det här materialet ger en grundläggande förståelse för TA-modellen och hur den kan användas i kommunikation. Du kan självklart anpassa innehållet beroende på vilken målgrupp kursen riktar sig till.

Avsnitt innehåll
0% slutfört 0/1 Steps