2. STYRELSEN

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGENS HISTORIA
FÖRDJUPNING
Svar ja, såklart revisor får ha kontakt med styrelsen i en bostadsrättsförening, och det är faktiskt en viktig del av revisorns arbete. Revisorn ska granska styrelsens förvaltning och ekonomiska redovisning, och för att göra detta kan revisorn behöva ställa frågor till styrelsen eller begära kompletterande information. Det är vanligt att revisorn har dialog med styrelsen både under själva granskningen och i samband med att revisionsberättelsen sammanställs.

Det är dock viktigt att revisorn förblir oberoende och inte är delaktig i styrelsens beslut eller den löpande förvaltningen.

Det finns inga fastställda regler för hur ofta styrelsemöten bör hållas. Det är ordförandens ansvar att säkerställa att möten med styrelsen sker regelbundet och att det inte går för lång tid mellan dem. Styrelsen i en större bostadsrättsförening behöver generellt ha möten oftare än i en mindre förening. Det kan också vara klokt att planera in mötesdatum i god tid.

Vanligen är att man har styrelsemöte en gång per månad. 

En person som externt väljs in i styrelsen eftersom de besitter en speciell kompetens. Syftet kan vara att tillfälligt hjälpa och ge råd. Den adjungerade har rätt att yttra sig men saknar rösträtt och förmågan till att ta beslut.

Skulle det mot förmodan inte finnas en styrelse eller om stämman inte får ihop tillräckligt många ledamöter uppstår en likvidationsplikt för föreningen.

Detta innebär att när denna information når Bolagsverket likvideras föreningen, om inga nya ledamöter väljs inom en viss tid därefter. Myndighetens säljer då av alla föreningens tillgångar inklusive fastigheten. Eventuellt överskott delas mellan bostadsrättshavarna. När föreningen är avvecklad upphör bostadsrätterna och de boende bor kvar som hyresgäster.

Därför är det helt avgörande för föreningens existens att det finns en styrelse.

Styrelsen måste vara registrerad hos Bolagsverket. Ett in eller utträde träder först i kraft när anmälan kommit in till myndigheten. Därför är det viktigt att detta meddelas direkt till Bolagsverket vare sig om det är hela eller delar av styrelsen som ska ersättas. Så länge registreringen kvarstår har ledamoten/ledamöterna fortfarande sitt juridiska ansvar. Berörda får ett meddelande av Bolagsverket som en säkerhetsåtgärd.

Ändringsanmälan kan göras direkt på verksamt.se. En styrelseledamot skriver då under anmälan med sin e-legitimation. Man kan också använda blanketten Ändringsanmälan nummer 914 som finns på Bolagsverket.

 Bolagsverket tar ut en avgift för ändringsanmälan. Det kostar 600 kronor att ändra i e-tjänsterna och 900 kronor att använda blanketten.